GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd. (“GCHR”) respects the privacy of individuals with regard to Personal Data. This Personal Data and Privacy Policy is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). For the purpose of this Personal Data and Privacy Policy, “Personal Data” shall have the meaning as ascribed to it in the Act.

1.  PURPOSE OF COLLECTION OF PERSONAL DATA

1.1. By providing any of your Personal Data to GCHR via internet or otherwise, you hereby agree that GCHR shall collect, retain and use the Personal Data for the following purposes:

● providing you with services under any GCHR’s business;

● processing your application under any GCHR’s programme;

● marketing of goods and services and sending any advertising and/or promotional material to you;

● conducting research on new goods and services for you;

● carrying out matching procedure in accordance with the law;

● notifying you of special offers or new products, updates and promotions;

● performing statistical and analysis of your behaviour and characteristics in order to measure interest in and use of the various areas of the site and providing this information to advertisers together with information as to the number of users that have been exposed to or clicked on their banners;

● making such disclosures as may be required for any of the above purposes or by law.

1.2. You further agree that GCHR may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad)to third parties including but not limited to GCHR’s agents, contractors, partners, advertisers, network operators, associated companies, any relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to GCHR, any company within its group, any referee whose details are provided by you and any of GCHR’s actual or proposed assignees or transferees of GCHR’s rights with respect to you to use, disclose, hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of 1.1 herein for and on behalf of GCHR.

1.3. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not satisfactory to GCHR then your application or request to GCHR for any of the above purposes of 1.1 may not be accepted.

1.4. Any Personal Data supplied by you will be retained by GCHR as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in 1.1 herein or is required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect GCHR’s interests.

1.5. If you are below the age of eighteen (18) and/or have a court appointed person to manage your affairs and/or have authorized in writing a person to act on your behalf and manage your affairs, kindly be NOTIFIED that CONSENT from your parent/guardian or such court appointed person and/or authorized person to act on your behalf and manage your affairs SHALL have to be first obtained before you disclose any of your personal data to GCHR.

2. CONFIDENTIALITY

2.1. Personal Data held by GCHR will be kept confidential in accordance with GCHR’s Personal Data and Privacy Policy pursuant to any applicable law that may from time to time be in force.

2.2. Any questions, comments, suggestions or information other than Personal Data sent or posted to the site, or any part of the site by visitors will be deemed voluntarily provided to GCHR on a non-confidential and non-proprietary basis. GCHR reserves the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely, including passing it to any Third Party for example, in connection with the development, manufacture and marketing of products and services and to meet customer needs.

3. SAFETY OF PERSONAL DATA

All reasonable efforts and practical steps are made to ensure that any Personal Data held by GCHR is kept up-to-date and is protected against any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

4. ACCURACY OF PERSONAL DATA

It is your obligation to ensure that all personal data submitted to us and retained by us are accurate, not misleading, updated and complete in all aspects. For the avoidance of doubt, we and/or the Group and/or its employees or authorized officers or agents will not be responsible for any personal data submitted by you to us that is inaccurate, misleading, incomplete and not updated.

5. LINKS

Our web site may contain links to other sites and pages. By activating a link, such as for example by clicking on the banner of an advertiser, you leave our web site and GCHR does not exercise control over any Personal Data or any other information you give to any other entity after you have left our web site.

6. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA

6.1. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by GCHR on payment of a prescribed fee and to request correction of the Personal Data that is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date.

6.2. If you have any questions regarding GCHR’ Personal Data and Privacy Policy or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to GCHR for the processing of your Personal Data for the purposes of 1.1 or for the transfer of your Personal Data to the third parties stated in 1.1, you may send your request in writing at the following address:

GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd.

Mezzanine Floor, Giant Hypermarket Shah Alam Stadium

Lot 2, Persiaran Sukan, Seksyen 13,
40100 Shah Alam,
Selangor, Malaysia

Attention: Marketing Department
Tel No. +603-7723 9393
Email: customersupport@dairy-farm.com.my

GCHR reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of your personal data access request.

___________________________________________________________________________________________________

DATA PERIBADI DAN DASAR PRIVASI (“DPDP”)

GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd. (“GCHR”) menghormati data peribadi berhubung dengan hak privasi setiap individu. Data Peribadi dan Dasar Privasi (“DPDP”) ini diolah mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”) dan Peraturan-Peraturan Perlindungan Data Peribadi 2013 (“Peraturan tersebut”). Bagi tujuan ini, “Data Peribadi” akan mempunyai maksud sepertimana yang dijelaskan di dalam Akta tersebut.

1. TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI

1.1. Apabila anda memberkan Data Peribadi anda kepada GCHR melalui internet atau sebaliknya, anda telah bersetuju bahawa GCHR akan mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi tersebut untuk tujuan yang berikut:-

● Menyediakan perkhidmatan untuk anda di bawah mana-mana perniagaan GCHR;

● Memproses permohonan anda di bawah mana-mana program GCHR;

● Pemasaran barangan dan perkhidmatan serta menghantar apa-apa iklan dan/atau bahan promosi kepada anda;

● Mengendalikan penyelidikan ke atas barangan baru dan perkhidmatan untuk anda;

● Menjalankan prosedur yang hampir sama mengikut undang-undang;

● Memaklumkan kepada anda tawaran khas atau produk baru, terkini dan promosi;

● Melaksanakan pengiraan statistik dan analisis tingkah laku serta ciri-ciri anda untuk mengukur kepentingan dalam penggunaan pelbagai jenis laman sesawang dan menyediakan maklumat ini kepada para pengiklan dengan maklumat berkenaan beserta bilangan pengguna yang telah terdedah kepada atau klik pada banner mereka;

● Membuat pendedahan tersebut sebagaimana yang dikehendaki bagi mana-mana maksud di atas atau oleh undang-undang

1.2. Anda selanjutnya bersetuju bahawa GCHR boleh mendedahkan dan memindahkan (samada di dalam Malaysia atau di luar negara) kepada pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada agen-agen GCHR, kontraktor kontraktor, rakan kongsi, para pengiklan, operator rangkaian, syarikat-syarikat bersekutu, mana-mana institusi kewangan yang berkaitan, mana-mana pihak yang bertanggungjawab terhadap kerahsiaan kepada GCHR, mana-mana syarikat yang berada di dalam kumpulannya, mana-mana pihak yang menjadi rujukan yang mana butirannya telah anda sediakan dan mana-mana pemegang serahhak atau penerima pindahan hak GCHR yang sebenar atau yang telah dicadangkan, yang berhak berkenaan dengan anda untuk digunakan, didedah, dipegang, diproses, disimpan atau dipindahkan Data Peribadi tersebut bagi tujuan 1.1 di sini untuk dan bagi pihak GCHR.

1.3. Sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan atau tidak memuaskan GCHR sila ambil perhatian bahawa permohonan atau permintaan anda kepada GCHR untuk apa-apa tujuan yang dinyatakan di 1.1 tidak akan diterima.

1.4. Mana-mana Data Peribadi yang telah anda kemukakan akan disimpan oleh GCHR selama tempoh yang perlu bagi tujuan yang dinyatakan di 1.1 atau dikehendaki untuk memenuhi kehendak undang-undang, perakaunan, keperluan atau melindungi kepentingan GCHR.

1.5. Jika anda dibawah umur lapan belas (18) tahun dan/atau Mahkamah telah melantik seseorang untuk menguruskan hal ehwal anda dan/atau telah diberi kuasa secara bertulis kepada seseorang untuk bertindak bagi pihak anda dan menguruskan hal ehwal anda, sila ambil MAKLUM bahawa PERSETUJUAN daripada ibubapa/penjaga atau mana-mana orang yang dilantik oleh Mahkamah atau orang yang diberi kuasa untuk bertindak bagi pihak anda dan menguruskan hal ehwal anda MESTILAH DIPEROLEH terlebih dahulu sebelum anda mendedahkan apa-apa data peribadi anda kepada GCHR.

2. KERAHSIAAN

2.1. Data Peribadi yang dipegang oleh GCHR akan dirahsiakan mengikut Data Peribadi dan Dasar Privasi menurut mana-mana undang-undang yang terpakai dan berkuatkuasa dari semasa ke semasa.

2.2. Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang telah dihantar atau diposkan ke laman sesawang ini, atau mana-mana bahagian daripada laman sesawang ini oleh pelawat akan dianggap diberi secara sukarela kepada GCHR secara tidak sulit dan bukan hakmiliknya. GCHR berhak untuk menggunakan, mengeluarkan semula, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan/atau mengeposkan maklumat tersebut di tempat lain secara bebas, termasuk menyerahkan maklumat tersebut kepada mana-mana pihak ketiga contohnya, berkaitan dengan pembangunan, pembuatan, pemasaran produk dan perkhidmatan serta untuk memenuhi keperluan pelanggan.

3. KESELAMATAN DATA PERIBADI

Segala usaha yang berpatutan dan langkah-langkah praktikal dibuat untuk memastikan sebarang Data Peribadi yang dipegang oleh GCHR dikemaskini dan dilindungi daripada sebarang kehilangan, salahguna, pengubahsuaian, capaian yang tidak dibenarkan atau secara tidak sengaja atau pendedahan, pengubahsuaian atau kemusnahan.

4. KETEPATAN DATA PERIBADI

Anda bertanggungjawab untuk memastikan semua Data Peribadi anda yang telah diserahkan dan disimpan oleh kami adalah tepat, tidak mengelirukan, telah dikemaskini serta lengkap dari segala aspek. Bagi mengelakkan sebarang keraguan, kami dan/atau kumpulan syarikat dan/atau para pekerjanya atau pegawai yang telah diberi kuasa atau agen-agen tidak akan bertanggungjawab terhadap mana-mana data peribadi anda telah diserahkan kepada kami yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemaskini.

5. PAUTAN

Laman sesawang kami mungkin mengandungi pautan ke laman-laman sesawang lain. Dengan mengaktifkan pautan tersebut, sebagai contoh seperti klik pada banner pengiklan, anda meninggalkan laman sesawang kami dan GCHR tidak melaksanakan kawalan ke atas mana-mana Data Peribadi atau apa-apa maklumat lain yang anda berikan kepada mana-mana entiti lain selepas anda meninggalkan laman sesawang kami.

6. HAK PENGAKSESAN DATA PERIBADI

6.1. Di bawah Akta tersebut, anda mempunyai hak akses ke atas Data Peribadi anda yang dipegang oleh GCHR pada pembayaran kos yang telah ditetapkan dan untuk membuat permohonan pembetulan data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan, atau tidak dikemaskini

6.2. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Data Peribadi dan Dasar Privasi (“DPDP”) GCHR atau anda ingin mengakses Data Peribadi anda atau jika anda ingin membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda, atau jika anda ingin menarikbalik kebenaran anda untuk GCHR memproses Data Peribadi anda bagi tujuan di 1.1 atau untuk memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga yang dinyatakan dalam 1.2, anda boleh menghantar permintaan anda tersebut secara bertulis seperti di alamat berikut:

GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd.

Mezzanine Floor, Giant Hypermarket Shah Alam Stadium

Lot 2, Persiaran Sukan, Seksyen 13,
40100 Shah Alam,
Selangor, Malaysia

Untuk Perhatian: Marketing Department
Tel No. +603-7723 9393
Emel: customersupport@dairy-farm.com.my

GCHR berhak untuk mengenakan bayaran fi yang berpatutan untuk memproses permohonan untuk mendapatkan data peribadi anda sahaja.